အငတ္ေက်ာင္းသားဘဝ...

စန္းထြန္း၊ မိုုင္းဖန္
မိုုင္းဖန္၊ ဆူနမ္၊ ရာမား၊ စန္းထြန္း

စားၿပီးေပမဲ့ ဗိုုက္ဆာေနတယ္ ဗိုုက္မဝဘူးလိုု ့ ခံစားရတာမ်ိဳးကိုု ပုုသိမ္မွာ ေက်ာင္းစတက္တဲ့ ၁၄ ႏွစ္ သမီးအရြယ္မွာ ပထမဆံုုး ခံစားခဲ့ဖူးတယ္။ ပိစိေကြးေလးတုုန္းက မၾကီးနဲ ့ေမာင္ေမာင္က တစ္ပန္းကန္ပဲ ကုုန္ေပမဲ့ ေပါက္စေလးကိုုယ္က သံုုးပန္ကန္ေတာင္ စားတာတဲ့။ ကိုုယ္က ငယ္ငယ္ကတည္းက အဲဒီလိုု အစားၾကီးတယ္။ ဟိုုင္းၾကီးရြာသစ္မွာ ေလးတန္းေက်ာင္းတက္ေတာ့ အေမက မၾကီးရိွတဲ့ ပုုသိမ္ကိုုသြားေနတုုန္း အေဖက ကိုုယ္တိုု ့ကိုု ထမင္းခ်က္ေကႊ်းတယ္။ တပတ္လံုုး ၾကက္သားခ်ည္း ခ်က္ေကႊ်းလိုု ့ အေဖ့ေရ ၾကက္သားမစားႏိုုင္ေတာ့ဘူးလိုု ့ ေၿပာယူရတာ မွတ္မွတ္ရရပဲ။ အေဖ၊ အေမက အသားဟင္း ဘယ္ႏွစ္ဖတ္ပဲ စားရမယ္လိုု ့ သတ္မွတ္မထားဘူး။ သားသမီးေတြ စားႏိုုင္တာကိုုပဲ သူတိုု ့မွာ ဝမ္းသာေနရတာမလား။ အေမ မအားလိုု ့ အေမ့ေမာင္ မင္းေခ် ( သူ ့ညီမေတြက ရခိုုင္လိုု အစ္ကိုု ေမာင္းေခ်လိုု ့ ေခၚတာကိုု ကိုုယ္တိုု ့က လိုုက္ေခၚရင္း မင္းေခ် ၿဖစ္သြားတယ္) က ကိုုယ္တိုု ့ကိုု ထမင္းေကႊ်းရင္ ဟင္းဘယ္ႏွစ္ဖတ္ပဲရမယ္ ဂိတ္ဆံုုးၿပီ ဟင္းအႏွစ္ပဲထပ္ရမယ္ အသားထပ္မရေတာ့ဘူးလိုု ့ ေၿပာတတ္တယ္။ အမွန္က ထမင္းနည္းနည္း၊ အသားမ်ားမ်ား၊ အရြက္မ်ားမ်ား စားရမွာ။ ကေလးေတြ ဖြံ ့ၿဖိ ုု းဆဲအရြယ္မွာ အာဟာရၿပည့္ေအာင္ ေကႊ်းသင့္တယ္။ ကိုုယ္တိုု ့ႏိုုင္ငံမွာေတာ့ အသားက ေစ်းၾကီးလိုု ့ ထမင္းမ်ားမ်ား အသားနည္းနည္း စားရတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၿမန္မာၿပည္က ကေလးေတြဟာ ႏိုုင္ငံၿခားက ကေလးေတြထက္ ေသးေကြးၿပီး အာဟာရမၿပည့္ဘူး။ မီးယပ္ေသြးဆံုုးေရာဂါကိုု အေနာက္တိုုင္းသူေတြ အၿဖစ္နည္းၿပီး အာရွသူေတြ အၿဖစ္မ်ားတယ္တဲ့။ အေနာက္တိုုင္းသူေတြက အာဟာရၿပည့္ေအာင္စား အားကစားလုုပ္တာကိုုး။

ကိုုယ္ ပုုသိမ္မွာ ေက်ာင္းတက္ေတာ့ ထမင္းလခေပးစားတယ္။ စေကးနဲ ့စားရေတာ့ အစတုုန္းက မဝဘူးလိုု ့ ခံစားရတယ္။ အစားအေသာက္ကလည္း ကိုုယ္တိုု ့အိမ္က စားေသာက္တာနဲ ့ မတူတာကိုုး။ အေဖ့ေရ ထမင္းမဝဘူးလိုု ့ စာေရးရင္ အေဖနဲ ့အေမ့မွာ အိပ္မေပ်ာ္ဘူး ပညာေရးေကာင္းေအာင္လိုု ့ ၿမိ ုု ့ေက်ာင္းပိုု ့တာ မွားမ်ားသြားၿပီလားေပါ့။ အေမက တလတေခါက္ ပုုသိမ္တက္လာရင္ ကိုုယ့္ကိုု ထမင္းဆိုုင္ေတြဆီ ေခၚသြားၿပီး အဝစားခိုုင္းေတာ့တာပဲ။ ပုုသိမ္အိမ္မွာ ေနၿပီးေတာ့  စည္းနဲ ့ကမ္းနဲ ့ စားတတ္သြားတယ္။အဝတ္ေလွ်ာ္ခ်င္ရင္ေတာင္ သူမ်ားေတြ အဝတ္လွမ္းထားလား၊ အဝတ္ေလွ်ာ္သင့္ရဲ ့လားလိုု ့ သူမ်ားအရိပ္အေၿခကိုု ၾကည့္ရတယ္။ ပိုုက္ဆံေပး၊ ထမင္းလခေပးေနေပမဲ့ သူမ်ားအရိပ္အေၿခအေနကိုု ၾကည့္ရေတာ့ အပိုုးက်ိဳးသြားတယ္ ဆိုုပါေတာ့။ ေမာင္ေမာင့္ကိုုလည္း သူမ်ားအိမ္မွာ ေနဖူးေစခ်င္တာ။  ေယာက်္ားေလးေတြကိုုပဲ လက္ခံတဲ့ ေသာင္းေသာင္း၊ တင့္တင့္တိုု ့အိမ္မွာ လက္ခံမလား ေမးၾကည့္ေတာ့ ငယ္ေသးလိုု ့တဲ့ လက္မခံဘူး။ အဲဒီတုုန္းက ေမာင္ေမာင္က ေလးတန္းလား မသိဘူး။ ေနာက္ေတာ့ ရန္ကုုန္မွာ တကၠသိုုလ္တက္ခ်င္တဲ့ မၾကီးေၾကာင့္ ရန္ကုုန္ကိုု ေၿပာင္းၾကေတာ့ ေမာင္ေမာင္က ပုုသိမ္အိမ္မွာ မေနလိုုက္ရဘူး။ သူမ်ားအိမ္မွာ မေနဘူးလိုု ့ ေမာင္ေမာင္က အပိုုးမက်ိဳးဘူး။ အေဖက အစားအေသာက္ေကာင္းမက္ေတာ့ အိမ္မွာ ဖြယ္ဖြယ္ရာရာ ခ်က္ထားေပမဲ့လည္း စားေသာက္ဆုုိင္က ဝယ္စားတတ္တယ္။ လိႈင္ၿမိ ုု ့နယ္ ဘူတာရံုုလမ္းထိပ္က ေဇာ္ေၾကးအိုုးဆီခ်က္ဆိုုင္က ငါးပိေထာင္းနဲ ့စားရတဲ့ ေၾကးအိုုးဆီခ်က္ကိုု အေဖ သိပ္ၾကိ ုုက္တာ။

စကၤာပူအမ်ိဳးသားတကၠသိုုလ္မွာ ေက်ာင္းတက္ေတာ့ တပတ္စာ အသားေတြကိုု မၾကီးက ခ်က္ၿပ ုုတ္ေပးေတာ့ ကိုုယ္က ထမင္းတစ္အိုုးတည္၊ အရြက္ေၾကာ္လိုုက္ရံုုပဲ။ ပိတ္ရက္ေတြဆိုု မၾကီးက မုုန္ ့ဟင္းခါး၊ ရွမ္းေခါက္ဆြဲေတြခ်က္ေတာ့ ဗိုုက္ဆာတယ္၊ ဗိုုက္မဝဘူးဆိုုတာ မရိွခဲ့ဘူး။ စကၤာပူမွာက ေဟာ္ကာစင္တာေတြလည္း အမ်ားၾကီး၊ အစားအေသာက္ကလည္းေပါ၊ မေလးရွား၊ အင္ဒိုုနီးရွား၊ ထိုုင္း၊ ကိုုရီးယား၊ ဂ်ပန္ အစားအေသာက္ေတြ အားလံုုးကိုု ကိုုယ္ကလည္းၾကိ ုုက္။ ဗိုုက္ဆာတယ္၊ ဗိုုက္မဝဘူးဆိုုတဲ့ ခံစားခ်က္ကိုု ဆယ္ႏွစ္ေက်ာ္ၾကာၿပီးတဲ့ေနာက္ ယူအက္စ္မွာ ေက်ာင္းလာတက္တဲ့ ၂၀၁၁ မွာ တဖန္ခံစားရၿပန္တယ္။ ေက်ာင္းက မနက္စာ၊ ေန ့လည္စာ၊ ညစာ ေကႊ်းတယ္ ေအာ္ဂင္းနစ္၊ သက္သက္လြတ္။ ေက်ာင္းက အစားအေသာက္ေတြ မစားႏိုုင္လိုု ့ ၄ ေပါင္ ယူပစ္သလိုု ပိန္က်သြားတယ္။ မနက္စာက ေပါင္မုုန္ ့မီးကင္၊ ယိုုသုုတ္၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ဆန္းကစ္၊ လိေမၼာသီးေဖ်ာ္ရည္၊ ႏြားႏိုု ့၊ ကိတ္ ( အေမရိကန္စတိုုင္မိုု ့ မတရားခ်ိဳတယ္ တခုုေလာက္ပဲ စားႏိုုင္တယ္) ဆိုုေတာ့ မဆိုုးပါဘူး။ ေန ့လည္စာက ထမင္း၊ ေခါက္ဆြဲ၊ ေအာ္ဂင္းနစ္အသီးအရြက္ ဆလပ္သုုတ္။ တခါတေလ စားဖိုုမႈးက ဆားထည့္ဖိုု ့ ေမ့သြားလိုု ့လားမသိ ေပါ့ခႊ်တ္ခႊ်တ္ၿဖစ္ေနလိုု ့ ဆား၊ ငရုုတ္ေကာင္း ထပ္ၿဖ ူးရတယ္။ ညေနစာကိုုေတာ့ သြားမစားေတာ့ဘူး ေန ့လည္တုုန္းက စားေသာက္ေဆာင္ကေန မလာတဲ့ အရြက္ေတြကိုု ထည့္ၿပီး ေခါက္ဆြဲကိုု အခန္းထဲမွာ rice cooker နဲ ့ ခိုုးၿပ ုုတ္၊ ၾကက္ဥတစ္လံုုးေဖာက္ထည့္။ အသားစားခ်င္ရင္ ham ထည့္ေပါ့။ အခန္းထဲမွာ ခ်က္ၿပ ုုတ္ခြင့္ မရိွဘူး မိရင္ ဖိုုင္း ၅၀ ဒဏ္ေငြေဆာင္ရတယ္။ ကိုုယ္ ေက်ာင္းၿပီးခါနီးေတာ့ မီးဖိုုေခ်ာင္ဖြင့္တယ္။ ဒါေပမဲ့ သက္သက္လြတ္ပဲ ခ်က္ၿပ ုုတ္ရတယ္။ ခ်က္ၿပ ုုတ္ၿပီးရင္ မသိမ္းဆည္း ပစ္စလက္ခတ္ႏိုုင္တဲ့ တရုုတ္မေတြေၾကာင့္ သိပ္မခ်က္ၿဖစ္ပါဘူး။ ကိုုယ္ကလည္း ခ်က္ၿပ ုုတ္ဖို ့ပ်င္းတာကိုုး။



ၿမန္မာဗီြဒီယိုုကားေတြမွာ တကၠသိုုလ္ေက်ာင္းဆိုုရင္ ကန္တင္းထိုုင္၊ ေကာ္ရစ္ဒါမွာ ေဟးလားဝါးလား၊ ေက်ာင္းသူေတြက ရိႈးစမိုုးအၿပည့္။ ႏိုုင္ငံၿခားမွာ တကၠသိုုလ္ေက်ာင္းသားဘဝကေတာ့ စာသင္ခန္း၊ စာၾကည့္တိုုက္၊ အဆိုုင္းမင့္ေတြပိလိုု ့ ေကာ္ရစ္ဒါမွာ ေဟးလားဝါးလားလုပ္ခ်ိန္၊ အလွၿပင္ခ်ိန္မရိွေအာင္ ပင္ပန္းတယ္။ ကိုုယ္ ယူအက္စ္မွာ ေက်ာင္းလားတက္ေတာ့ ပံုုမွန္ကုုပ္ဝဲသာသာရိွေနတဲ့ဆံပင္ကိုု တိုုတိုုေလး ညွပ္လိုုက္တယ္။ အစ္မေရ ယူအက္စ္မွာ ေက်ာင္းသြားတက္မွာမိုု ့ ဆံပင္ညွပ္ခ သက္သာေအာင္လိုု ့ တစ္ႏွစ္ေလာက္ ဆံပင္မညွပ္ရေလေအာင္၊ ရွည္လာရင္လည္း ပံုုက်က်ေလး ၿဖစ္ေနေအာင္ ညွပ္ေပးပါေနာ္လိုု ့ ရီကြတ္လုုပ္တယ္။ အဲဒီအစ္မ ေသေသခ်ာခ်ာ ညွပ္ေပးလိုက္လိုု ့ ရွည္လာေတာ့လည္း ပံုုက်ေနတယ္။ ေက်ာင္းၿပီးလိုု ့ ကန္တက္ကီမွာ အလုုပ္ဝင္ၿပီး ေတာ္ေတာ္ၾကာမွပဲ ဆံပင္သြားညွပ္ရေတာ့တယ္။ တရုုတ္ေက်ာင္းသားေတြ အုုန္းမႈတ္ခြက္ေကေလးေတြ တပံုုစံတည္းၿဖစ္ေနလိုု ့ ေမးၾကည့္ေတာ့ တတန္းတည္းသား ေရွာင္ပိုုင္ညွပ္ေပးတာတဲ့။ ဟဲ့ အဲဒါဆိုု ငါ့ကိုုလည္း ညွပ္ေပးပါလားလိုု ့ေနာက္ေတာ့ သူ မိန္းကေလးကိုု မညွပ္တတ္ဘူးတဲ့။ ခုုေတာ့ ဝင္ေငြရတဲ့အလုုပ္လည္း ရိွေနၾကၿပီဆိုုေတာ့ ေရွာင္ပိုုင္ကိုု ညွပ္ခိုုင္းေတာ့မွာ မဟုုတ္ေတာ့ဘူး ဆလြန္းဆီ ေၿပးၾကေတာ့မွာ။ ဆူနမ္ ဆံပင္ရွည္လာရင္ ရာမားက ညွပ္ေပးတယ္။ ေက်ာင္းမွာတုုန္းက ေစ်းေလ်ာ့ေနတဲ့ ရက္ဗလြန္တဘူး ၂ က်ပ္တန္ဝယ္ၿပီး ရာမားက ေဆးဆိုုးေပးတယ္။ ခုုေတာ့ ဆံပင္ေဆးဆိုုးခ်င္ရင္ ဆလြန္းဆီ ေၿပးရေတာ့တာပဲ။ ရာသီဥတုုကေအး၊ ဗမာဆိုုလိုု ့ တစ္ေယာက္တည္း၊ အစားအေသာက္က မေကာင္း၊ တေနကုုန္ ေက်ာင္းတက္၊ ည ၁ နာရီအထိ အိမ္စာေတြလုုပ္ရေတာ့ အရမ္းပင္ပန္းတယ္။ ဒီၾကားထဲ အစားအေသာက္က မေကာင္းေတာ့ ပိုုဆိုုးတယ္။

ကိုုယ္ေက်ာင္းတက္တဲ့ၿမိ ုု ့ေလးက ေသးေသးေလး မိနစ္ ၂၀ ဆိုု တၿမိ ုု ့လံုုးႏွံ ့ၿပီ။ စားေသာက္ဆိုုင္က တရုုတ္ဘူေဖး ႏွစ္ဆိုုင္၊ အိႏိၵယဘူေဖး တစ္ဆိုုင္၊ မက္ေဒါနယ္၊ ဘာဂါကင္း၊ ေဝါမတ္ဘူေဖးပဲ ရိွတယ္။ ဘူေဖးက တခါစားရင္ အနည္းဆံုုး ၁၀ အထက္ဆိုုေတာ့ ေန ့တိုုင္းမစားႏိုုင္ဘူး။ တပတ္မွ တခါေလာက္ပဲ စားႏိုုင္တယ္ ခ်ိဳးၿခံေခႊ်တာရတဲ့ ေက်ာင္းသားဘဝကိုုး။ တခါတေလ တရုုတ္ဘူေဖးတစ္ဘူး၊ အိႏိၵယဘူေဖးတစ္ဘူးဝယ္ၿပီး ကိုုယ္တိုု ့သူငယ္ခ်င္းေလးေယာက္ ေဝမွ်စားရတယ္။ ကိုုယ္တိုု ့စားႏိုုင္တာက မက္ေဒါနယ္က မက္ခ်စ္ကန္းဘာဂါ ၁ က်ပ္ခြဲ၊ နပ္ကပ္ ၂၀ ခုုဝယ္ၿပီး ေဝမွ်စားၾကတယ္။ Pizza Ranch ၾကက္ေၾကာ္ဆိုုင္ဖြင့္ေတာ့ အားလံုုးက ေကာင္းတယ္လိုု ့ ညႊန္းေနတာနဲ ့ ကိုုယ္တိုု ့ေတြ ခ်ီတက္ၾကတယ္။ မိုုင္းဖန္ဆိုု ၾကက္ေၾကာ္ ၇ ခုုေလာက္ စားတယ္ ကိုုယ္လည္း ဘာထူးလဲ ပီဇာ ၄ ခုု စားတယ္။ အဲဒီဆိုုင္ကေတာ့ ကိုုယ္တိုု ့ေက်ာင္းက အငတ္ေက်ာင္းသားေတြ လက္ခ်က္နဲ ့ အရင္းၿပ ုုတ္ေလမလားမသိ။ ေက်ာင္းကေန ထြက္လာၿပီး ႏွစ္ႏွစ္အၾကာ ၂၀၁၃ မွာ ေက်ာင္းကိုု စီမီနာတက္ဖိုု ့ ၿပန္ရေတာ့ Pizza Ranch ကိုု  ထပ္ေရာက္ေသးတယ္။ ကိုုယ္တိုု ့သူငယ္ခ်င္းေတြ ဘီလူးစီးသလိုု စားၾကေသာက္ၾကတာကိုု သတိရမိေသးတယ္ အံ့ၾသစရာပဲ ကိုုယ္ အရင္ကေလာက္ မစားႏိုုင္ေတာ့ဘူး။ ဒီဗြီေပါက္လိုု ့ စတိတ္ေရာက္ေနတဲ့ အီသီယိုုးပီးယားႏိုုင္ငံအေပၚက အီထရီယာႏိုုင္ငံသူ အာရိယာန္က ခရစ္ယာန္၊ သက္သက္လြတ္သမား။ အာဂ်ီရိုုေဆာင္က အသီးအရြက္ေတြက သိပ္ေကာင္းတာဆိုုၿပီး ခရမ္းခ်ည္သီးေသးေသးေလးေတြကိုု ဆားၿဖ ူးၿပီး ေလးပန္းကန္ေလာက္စားတယ္။

အဲဒီတုုန္းကေတာ့ ကိုုယ္တိုု ့က မ်က္ႏွာမဲ့ရြဲ ့ၾကတာေပါ့ အယ္မေလး ဒီအစားေသာက္ကိုုမ်ား။ ၂၀၁၃ ေက်ာင္းကိုု စီမီနာတက္ဖိုု ့ၿပန္လာေတာ့ အာဂ်ီရိုုေဆာင္က အသီးအႏွံေတြ အင္မတန္လက္ဆပ္တာ၊ ေအာ္ဂင္နစ္မိုု ့အရသာပိုုရိွတာလားမရိွ အေတာ့္ကိုု စားေကာင္းတာကေတာ့ အမွန္ပဲ။ ကိုုယ္ေက်ာင္းတက္တုုန္းက ေဝါမတ္က ၾကက္ကင္တစ္ေကာင္ဝယ္၊ ပဲၾကာဇံၿပ ုုတ္၊ ၾကက္သားကင္ထည့္၊ ငရုုတ္သီးမႈန္ ့ထည့္၊ ထမင္းစားေဆာင္ကေန မလာတဲ့ အရြက္ေတြထည့္၊ သံပရာညွစ္ထည့္ၿပီး သုုပ္စားတာ ငတ္ေနလိုု ့လားေတာ့မသိ သိပ္စားေကာင္းတာပဲ။ ေက်ာင္းမွာတုုန္းက နီပါလီႏွစ္သစ္ကူးပြဲေတာ္ Dashain လုုပ္ေတာ့ နီပါလီအစားအေသာက္ေတြ ေကႊ်းတယ္။ ေက်ာင္းသားနဲ ့ဆရာေတြက အခမဲ့။ ဆူနမ္၊ ရာမားတိုု ့ရဲ ့ပြဲေတာ္ဆိုုေတာ့ မိုုင္းဖန္နဲ ့ကိုုယ္လည္း ဝင္မပါလိုု ့ မၿဖစ္ဘူး။ လက္ကမ္းစာေစာင္ေဝ၊ အခမ္းအနားၿပင္ဆင္၊ ႏွစ္သစ္ကူးပြဲေတာ္၊ ရိုုးရာဓေလ့ေတြအေၾကာင္း ရွင္းၿပတဲ့ Presentation၊ ေက်ာင္းနဲ ့တနာရီခြဲအေဝးက စီဒါးရက္ပစ္ၿမိ ုု ့က နီပါလီစားေသာက္ဆိုုင္ကေန အစားေသာက္သြားယူ၊ ၿပင္ဆင္တာေတြ ကိုုယ္တိုု ့မလုုပ္ပါဘူး။ အေရးအၾကီးဆံုုးၿဖစ္တဲ့ မုုန္ ့ေဝတဲ့တာဝန္ ယူရတယ္။ ဒါေပမဲ့ လွလွပပေလး ၿပင္ဖိုု ့လိုုတယ္ဆိုုေတာ့ မိတ္ကပ္ေဘာက္စ္ကိုုဖြင့္လိုု ့ ပဲမ်ားၾကတာေပါ့။ ေက်ာင္းတက္တဲ့ကာလတေလွ်ာက္လံုုး အိပ္မႈန္စုုန္မႊား၊ မ်က္ႏွာမွာ မိတ္ကပ္မရိွ၊ moisturizer ကမန္းကတမ္းပြတ္ လက္နဲ ့ေခါင္းၿဖီးၿပီး ေက်ာင္းတက္ခဲ့ၾကတဲ့ ကိုုယ္တိုု ့သံုုးေယာက္ အဲဒီေန ့မွာ မိတ္ကပ္ေတြလိမ္း၊ ဝတ္ေကာင္းစားလွေတြဝတ္ၿပီး ရိႈးထုုတ္ၾကေတာ့ ေက်ာင္းသားေတြခမ်ာ မွတ္ေတာင္မမွတ္မိဘူးတဲ့။


အင္တာေနရွင္နယ္ေက်ာင္းသားအေယာက္ ၄၀ ေက်ာ္မွ ေက်ာင္းသူဆုုိလိုု ့ ကိုုယ္တိုု ့ ၄ ေယာက္တည္း ပါတာကိုုး။ အဲဒီေန ့ကေကႊ်းတဲ့ အစားအေသာက္က အိႏိၵယပြဲေတာ္တုုန္းကထက္ေကာင္းလိုု ့ ေက်ာင္းသားေတြက တေက်ာ့၊ ႏွစ္ေက်ာ့ၿပန္ တန္းစီၾကတယ္။ တတန္းသားေတြဆိုုေတာ့ ဟဲ့ ဘန္ကားတရွ္စ္ နင္ ႏွစ္ေခါက္ရိွၿပီမလား၊ အလိုုေလး အက္စ္တီယာ နင္ သံုုးေခါက္ရိွၿပီမလားနဲ ့အံုုးအံုုးက်က္က်က္ကိုု ၿဖစ္လိုု ့။ ေအး စားေကာင္းလိုု ့ပါဟ ဒီဟာေလး နည္းနည္းပိုု ထည့္ေပးပါဟာ ငါ့အတြက္ စမူဆာေလး သိမ္းထားေပးပါလား။ ေနာက္တစ္ေခါက္ ၿပန္လာလိုု ့ရိွရင္ စမူဆာက ေၿပာင္ေနေလာက္ၿပီ။ ဝိုုင္းက full scholarship နဲ ့ ဘန္ေကာက္က ေအအိုုင္တီမွာ အမ္ဘီေအတက္တုုန္းကလည္း ေက်ာင္းသားဘဝ ထံုုးစံအတိုုင္း ငတ္တာပါပဲတဲ့။ တပတ္တခါ ေဟာ့ေပါ့သြားစားရင္ တပတ္စာ ငတ္ခဲ့သမွ် အတိုုးခ်ၿပီး စားေတာ့တာပဲ။ ၿပင္သစ္ႏိုုင္ငံ ပါရီၿမိ ုု ့က အီးအက္စ္စီပီမွာ အမ္ဘီေအတက္တုုန္းကလည္း ဥေရာပမွာဆိုုေတာ့ ေနထိုုင္စားေသာက္စရိတ္ၾကီးေတာ့ ေခႊ်တာၿခိ  ုုးၿခံရတာပါပဲတဲ့။ ဝိုုင္းအတန္းေဖာ္ စပိန္သားေလးက သူတိုု ့ထက္ ငယ္တယ္။ တစ္ေန ့ေတာ့ ဝိုုင္းေရ ငါေတာ့ ဗိုုက္ဆာလိုုက္တာလြန္ပါေရာဆိုုၿပီး အသီးအရြက္ေတြေအာက္မွာ အသားေတြ ဖြတ္တယ္။ ေကာင္တာမွာ ေငြရွင္းေတာ့ အသီးအရြက္ေစ်း ေငြရွင္းတယ္။ ဝိုုင္းမွာ ရယ္ခ်င္တာကိုု အတင္းမ်ိဳသိပ္ထားရတယ္တဲ့။ ေနာက္ေက်ာင္းသားတစ္ေယာက္ကေတာ့ သိပ္ေခႊ်တာတဲ့ေကာင္ တလမွာမွတခါ  အသားစားတယ္။ အသားေတြဝယ္ အဆာပလာေတြနဲ ့ အသာႏွပ္ မိုုက္ကရိုုေဝ့ထဲထည့္ ဆယ္မိနစ္ေလာက္ၾကာေတာ့ ဝုုန္းကနဲ အသံၾကားလိုု ့ သြားၾကည့္ေတာ့ အသားေတြက မိုုက္ကရိုုေဝ့မွာ တစစီၿဖစ္ေနလိုု ့ ငတ္ၿပန္ၿပီေပါ့ တစ္ခါ။

ေက်ာင္းသားဘဝတုုန္းက ငါသာ အလုုပ္ရလိုု ့ကေတာ့ ေန ့တိုုင္း စားေသာက္ဆိုုင္ေတြမွာ သြားစားပစ္မယ္လိုု ့ ၾကံ ုုးဝါးၾကတယ္။ ခုုေတာ့ ပံုုမွန္ဝင္ေငြရတဲ့ အလုုပ္လည္း ရိွေနၿပီဆိုုေတာ့ ေက်ာင္းသားဘဝကလိုု မငတ္ေတာ့ဘူး၊ ဗိုုက္မဆာေတာ့ဘူး၊ ဗိုုက္မဝတာ မရိွေတာ့ဘူး။ ဒါေပမဲ့လည္း ေက်ာင္းသားဘဝတုုန္းက ငတ္ခဲ့တာေတြကိုု အမွတ္တရတစ္ခုုအေနနဲ ့ သတိတရ ေၿပာေနမိတုုန္း၊ လြမ္းေနမိတုုန္း။ အဲဒီလိုု သူငယ္ခ်င္းေတြအတူတူ ငတ္ခဲ့ၾက၊ ေဝမွ်စားခဲ့ၾကတာေတြကလည္း ေက်ာင္းသားဘဝရဲ ့ အမွတ္တရေတြပါပဲေလ။ မိတ္ေဆြေတြေရာ ေက်ာင္းသားဘဝတုုန္းက ငတ္ဖူးပါသလား။

စန္းထြန္း
ေမ ၂၁ ၊ ၂၀၁၅။

2 comments:

ေမဓာ၀ီ said...

စန္းထြန္းေလးဆီ မေရာက္တာ ၾကာျပီ။ ခုမွ ျပန္လာျဖစ္တယ္။ မေမေတာ့ ျမန္မာျပည္က အစာေတြစာျီး ၁၀ ေပါင္ေလာက္ကို တက္ေနတယ္။
ေက်ာင္းသားဘဝက ျဖစ္သလို စားခဲ့ ငတ္ခဲ့ဖူးပါတယ္။ တေပါင္တန္ ျပင္သစ္ေါင္မုန္႔ရွည္ တလံုးကို စက္ထဲက ေကာ္ဖီရည္က်ဲ ျပား ၂၀ တန္နဲ႔ လည္ေခ်ာင္းကို ဂလုံဆန္ေအာင္ စံုကန္ျပီး ေမွ်ာခ်ခဲ့ရတဲ့ ေန႔ေတြ အမ်ားသား။ စန္းထြန္းေျပာမွ ျပန္သတိရလာမိတယ္။ အဲဒီအေၾကာင္းေလး စာေရးဖို႔ ေတးထားအံုးမွပဲ

San Htun said...

မမေမ ေနေကာင္းလားဗ်ိဳ ့...မမေမရဲ ့ ေက်ာင္းသားဘဝတုုန္းက ငတ္ခဲ့တာေတြကိုု ဖတ္ခ်င္မိသား...အားရင္ ေရးပါဦး...